söndag 3 januari 2016

Billigt, billigt, billigt!


Vad är egentligen att spara? Min käpphäst är sparsamhet i vardagen. Vad är det då och vem gör det? Är sparsamhet bara för sådana där snusförnuftiga tråkmössor som ägnar varje ledig stund åt gigantiska långkok för en mindre armé och som inte drar sig för att helt oombedd dela ut goda råd om hur man bäst framlever sina dagar, fördelen med att grodda och hur oerhört enkelt det är att själv syra grönsaker? Jag är visserligen vegetarian, ganska beskäftig av naturen och begåvad med gravt småländskt påbrå men i övrigt tycker jag inte att beskrivningen stämmer särskilt väl in på mig. Här är det kanske på sin plats att tillägga att självutvärdering är vanskligt ☺.

Jag tror att framgångsrikt sparande, och nu pratar vi enbart om själva sparandet inte investeringar, är beroende av en enda sak och det är att man faktiskt gör det! Det kan låta enkelt men det kräver att man ser över sina inkomster och sina utgifter och det är inte alltid så roligt, man kan ju lätt skämmas lite inför sig själv när man summerar det senaste årets latteinköp, uteluncher eller andra saker som i stunden framstår som guldkant på tillvaron men som sett över längre tid kan uppgå till betydande summor. Man får alltså ta fram skämskudden, ta ett djup andetag och för ett ögonblick känna sig både pinsam och dum. Världen går trots det vidare, mänskligheten har genom historien uträttat betydligt pinsammare saker än att slösa bort pengar utan att jorden har slutat snurra så suckar it up and move forward!

En annan sak att ta sig an är sina fördomar om vilka det är som är sparsamma, alltså de där grå tråkmössorna som groddar. Det gäller att hitta sin grej. På bilden ovan ser vi en ganska typiskt vardagsmiddag hemma hos oss. Som jag nämnde i ett tidigare inlägg är jag inte helt på topp så idag blev det köpeköttbullar men för mig ligger inte sparsamheten i att göra exakt allting själv från grunden, även om jag har det som ambition, utan att tänka efter. Jag visste att vi hade potatis, morötter, lingonsylt och ingredienser till en sjyst brunsås hemma men ingen ork att stå och rulla köttbullar. För att ordna middag krävdes alltså bara inköp av en enda sak. Det är inte den mest sparsamma lösningen i längden men det får vardagen att fungera och det måste inte alltid vara allt eller inget.

Alla våra coola läsare kanske fnyser lite åt att spara pengar och till och med tycker att sparsamhet är ganska töntigt men då kan jag upplysa er om att utan min sparsamhet hade vi inte haft något att investera vilket ni kan tänka på i november om några år när vi har slutat jobba och sitter på Rivieran.

/Affärsmodellen

5 kommentarer:

 1. Håller med. En annan viktig faktor är beslutet du drev att alltid hålla isär intäkter och utgifter. Kostnader måste inte öka bara för att man får det bättre. Vet inte om vi lyckades så bra med det förra året.

  SvaraRadera
 2. Gillar det här inlägget. Pragmatisk och realistisk inställning. Inte alltid det man ser i delar av ekonomibloggosfären, där det ju finns en och annan "och så sparade jag 28 000 av min månadslön på 40 000 kr genom att äta nudlar varje dag"-blogg. Som hämtat ur TV-serien Superspararna eller vad den hette, som gick häromåret. Mer normala sparare gör kanske inte en blogg om det.

  Min fru och jag sätter av en fix summa varje månad i samband med löneutbetalning; autoöverföringar till Avanza, amortering, olika buffertkonton. Just do it, som du skriver.

  Matkontot är en stor utgiftspost (vi har tre barn) men man kan ju inte äta nudlar jämt. Vi kommer aldrig kunna spara oss till ett fuck off-kapital som gör att vi kan checka ut ur systemet och leva på utdelningar, men å andra sidan har min fru och jag, tack och lov, jobb som vi trivs med vilket gör det mindre av ett jobb att gå till jobbet, så att säga. Osäkra villkor, i och för sig (universitetet är inte världens säkraste arbetsgivare), men när vi har jobb är det givande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej men precis om man hade varit singel a la Gordon Gekko hade man ju bara kunnat dra in på nån utekväll här och där så vips hade det stått 100 000 kr extra på kontot. Har man familj blir det ju lite annorlunda, inte minst eftersom barn har en tendens att vilja äta varje dag, flera gånger dessutom :). Vi har siktet inställt på en sund ekonomi som ger oss möjlighet, inte ett spartanskt liv i armod för pengarna i sig. Jag har saknat bloggar som den ni har. Ni verkar vara i samma läge som vi det underbara otroligt realistiska vardagslivet med en dröm om guldkant på tillvaron.

   Radera
  2. Nej men precis om man hade varit singel a la Gordon Gekko hade man ju bara kunnat dra in på nån utekväll här och där så vips hade det stått 100 000 kr extra på kontot. Har man familj blir det ju lite annorlunda, inte minst eftersom barn har en tendens att vilja äta varje dag, flera gånger dessutom :). Vi har siktet inställt på en sund ekonomi som ger oss möjlighet, inte ett spartanskt liv i armod för pengarna i sig. Jag har saknat bloggar som den ni har. Ni verkar vara i samma läge som vi det underbara otroligt realistiska vardagslivet med en dröm om guldkant på tillvaron.

   Radera
 3. Hur kan sparande någonsin vara fel? Matkontot är efter boendet vårt hushålls största kostnad. Vill också göra lite reklam för mitt hobbyprojekt www.bredbandsval.se som hjälper till att spara pengar på bredbandet genom att se vilka erbjudanden man kan få på sin adress just nu.

  SvaraRadera