tisdag 29 september 2015

Familjens briljanta Affärsmodell

Affärsmodellen introducerade när vi flyttade ihop en lika enkel som briljant idé i mitt ekonomiska liv.

Visst har den fina avkastning vår portfölj haft bidragit till vårt välstånd och nog har det hjälpt att Affärsmodellen även är galet bra på #sparadkrona. Det som verkligen ökat vår ekonomiska frihet är dock något annat.

Likt de allra flesta har våra inkomster ökat snabbt genom livet. Ibland lite och ibland mer. Då och då genom ett ryck, som när först jag och kort efter Affärsmodellen växlade över till chefsbanan. Bara de senaste fem åren har våra inkomster före skatt ökat 75 procent.

På individnivå kan det där kännas slumpartat (eller möjligen rättvist, som i "det är min tur nu!"). Egentligen är det ett ganska väntat händelseförlopp i medelåldern. Det är här Affärsmodellens briljanta styrning kom in.

Jag får erkänna att vi på en del sätt lever i traditionella könsroller. Det är bland annat Affärsmodellen som styr familjeekonomin. Med andra ord ungefär som i en pilsnerfilm där odågan till gubbe kommer hem med löningen på fredagen. Med den skillnaden att här är det båda som drar in degen till familjen.

Affärsmodellen bestämde redan från dag ett att det ska vara skillnad på intäkter och kostnader. De ska inte ens hänga ihop på annat sätt än genom att vissa kostnader krävs för att få intäkterna samt att kostnaderna behöver vara lägre än intäkterna. I övrigt ska de löpande kostnaderna vara så låga som möjligt för att möjliggöra kortsiktiga men framför allt långsiktiga val som gör oss lyckliga.

Varför spara 10 procent av lönen? Det kan ju hjälpa tanken men borde man inte spara så mycket man kan avstå givet sina livsval? Det lär skilja sig åt mellan en student och två medelålders föräldrar.

Affärsmodellen bestämde helt sonika att kostnaderna aldrig ska öka men gärna får minska (i realiteten har jag titt som tätt lyckats knuffa upp dem lite grann). Det här har gjort att sparandeöverskottet vuxit löpande vart efter vi fått det allt bättre ställt.

Nu har vi en fin aktieportfölj och en inte alltför farligt belånad villa. Tack vare Affärsmodellen lyckades vi också finansiera tillvaron några år när ohälsa kostade oss runt en halv miljon (ja, det kostar om du mitt i livet behöver vård för mer omfattande saker än vårdcentralen erbjuder).

Låt inte kostnaderna automatiskt växa med intäkterna. Briljant tycker jag. Det gjorde familjens operativa chef bra!

4 kommentarer:

 1. "Låt inte kostnaderna automatiskt växa med intäkterna". Det är verkligen nyckeln till framgång både för familjer och företag!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det. Fantastiskt bra beskrivet på er sida :)

   Radera
 2. Var tvungen att räkna lite oxå å våra löner har "bara" ökat 39% på 5 år åhhhh vad jag är besviken:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. He he, både täljaren och nämnaren påverkar ju. Särskilt Affärsmodellen var i början av karriären för fem år sedan :)

   Men det har varit några härliga löntagarår. Med ingen inflation och inga räntor.

   Radera