måndag 2 januari 2017

Såsigt

Vi hade lövbiff och entrecote över efter nyår så det blev till pyttipanna med brunsås. Brunsås kan vara det absolut onödigaste som finns att köpa i pulverform och på burk, det är så löjligt enkelt att det nästa är pinsamt att kalla det matlagning.

Affärsmodellen presenterar stolt hemgjord brunsås:


Först är ett klargörande på sin plats, kameran gjorde såsen mycket ljusare än den var i verkligheten. Läs igenom receptet innan du börjar!

Nu till tillverkningsprocessen, du behöver följande:

Smör
Mjöl
Mjölk
Soya
Salt
Peppar

Valfritt:
Vatten
Sött
Surt
Umami

Principen när det kommer till en god sås är balansen mellan smakerna, ingen panik nu jag ska guida.

Börja med att ta en 1 centimeter bred och två femkronor stor smörklick  och smält den i en kastrull. När smöret är smält häller du i mjöl, ungefär dubbelt så mycket smör som mjöl. Vispa frenetiskt så att det blir en klump, fortsätt rör i två minuter så att mjölet kokar ihop med smöret. Om det blir bränt börja om, ingen pardon på det! There's no turning back, suck it up! Jag talar av egen erfarenhet...... Nu är det dags att späda såsen så häll i 1 dl. mjölk och vispa frenetiskt. Först kommer det att fräsa till och bli klumpar. Fear not, all is not lost. Keep whisking! Vispa, vispa, vispa, vispa lite till. När det är slätt så häller du i 1 dl. mjölk till och vispar så in i bängen. Är du nöjd med konsistensen så stannar du där och annars fortsätter du att hälla i mjölk och vispa som ..... Nu kommer det roliga, kryddorna. Börja med 1-2 msk soya och lite peppar, smaka av. Behövs det mer sälta? Salta :-). Nu har du basen klar och kan börja freestyla. Häll i en dutt vinäger, en halv buljongtärning och en msk. svartvinbärsgelé. Har du inte buljong? Strunta i det eller ta lite worshiestersås. Ingen vinäger och gelé? Citron funkar lika bra eller något annat surt. Honung, saft, socker, sirap, HP-sås, ketchup, mango chutney, anything goes. Det enda du behöver ha styr på är balansen mellan smakerna, vad du häller i är inte så noga. Spring nu ut i köket och gläd dig åt sparade kronor och fantastiskt god sås.

/ affärsmodellen

1 kommentar: