onsdag 11 maj 2016

Älska Clas Ohlson

"Kundklagomålet vår vän" var en boktitel jag fnissade åt när jag för länge sedan gick en utbildning för kvalitetschefer.  Den kom upp i ett avsnitt som handlade om ett japanskt hotell som hade problem med att komma på vad de skulle förbättra.

Gästerna klagade aldrig och när de tillfrågades hade de bara gott att säga om hotellet. Den här historien utspelar sig för länge sedan, långt innan spruckna krockkuddar och gaspedlar som fastnat. På den här tiden var det en del av den japanska självbilden att verksamheten alltid skulle bli bättre. Så vad göra?

Jag tänker på det där hotellet när jag nu äntligen fick chansen att vara missnöjd med min favoritbutik Clas Ohlson.

För mig vore det en förbättring om tummen åtminstone satt mitt i handen. När jag handlar skruvar får jag alltid köpa ett gäng storlekar, för inte har jag kommit ihåg att kolla vilka jag behöver i förväg. På Clas Ohlson möts jag alltid av en bekymrad min som verkligen försöker förstå vilken skruv mitt vardagliga problem egentligen behöver. När jag vandrar ut med mina små skruvpåsar för några kronor styck säger kassören oroligt. "Å så lämnar du bara tillbaka de du inte behövde".

Det känns som det japanska hotellet. Servicen är så perfekt att säljarna nästan får ångest av att jag inte har några synpunkter på det som för mig är en mockamojäng för att sätta ihop med en trasig mackapär.

I går hände det dock. Jag fick en gräsklippare med sladd när jag egentligen bett om en utan. Nu var det jag som blev lite orolig. Skulle min trevliga relation med Clas Ohlson ta slut nu? Skulle vi bli ovänner?

Trogen min personlighet hade jag nämligen också skruvat ihop några delar som passade samman lika bra som Israel och Palestina. Nu satt ett rör fast i ett annat. Hur skulle det gå?

En före i kundtjänsten. Suck, ångest. Min tur. När jag mumlat fram mitt ärende till den unge mannen bakom disken så kom det. Leendet. Jag visste väl det. Alla år jag och Clas Ohlson varit tillsammans är det just det här ögonblicket de väntat på. Ett klagomål! Äntligen.

Det var ingen hejd på vilket mänskligt lidande jag måste ha gått igenom och min gräsklippare byttes snabbt ut och rabatterades. Jag kände mig nästan lite skamsen - för som i alla bråk var vi väl två om saken. Jag kunde väl ha kollat paketet själv?

Nåja, nu är vi de bästa vänner igen - jag och Clas Ohlson.

Hur gick det för det japanska hotellet? De fann också en lösning på sitt problem. De började sortera innehållet i papperkorgarna för att se vad gästerna behövde. Sedan såg de till att det fanns på varje rum. Smart - precis som bra bemötande ska vara.

2 kommentarer:

  1. Wow, vilken bra idé det japanska hotellet hade och ja, Clas Ohlson är verkligen en toppen butik med bra bemötande.

    SvaraRadera
  2. Wow, vilken bra idé det japanska hotellet hade och ja, Clas Ohlson är verkligen en toppen butik med bra bemötande.

    SvaraRadera